Erilaisista minigolf radoista

Ensimmäistä kertaa minigolf radalle lähtevän olisi jo hyvä tietää, että se leirintäalueen vanha rata ei kerro koko totuutta minigolfista, vaikka iloisella porukalla sen radan kiertäminen onkin hauskaa. Minigolf on paljon enemmän kuin se käteen annettu metallinen maila ja yksi pallo, jonka kanssa kierretään yhdeksän tai useampia ratoja. Metallinen levy, josta palloa lähdetään lyömään ei pitäisi olla vain sileä levy sieltä täältä lommoilla niin, että pallo pysyy jossain kohdassa paikallaan lyönnin aloittamiseksi.

Hyvän radan tunnusmerkeistä ensimmäinen on siisteys. Radat ovat hyvin hoidetut ja niiden pinta on sileää huopaa, eterniittiä eli kuitusementtiä tai harvinaisemmassa tapauksessa sileää betonia tai sitten kyseessä on oikea seikkailurata. Huopa- ja betoniratojen alussa on tasainen metallilevy, jossa on järjestelmälliset painaumat palloa varten. Useimmiten paras ratkaisu on, jos radat on ympäröity laatoilla sepelin sijaan, koska liian helposti radalle kantautuvat roskat häiritsevät pelaamista.

Eri ratatyypit on esitelty alla. Lyhyesti yleistäen voisi sanoa, että huoparadat ovat haastavimpia pelata, betoniradalla pääsee helpommin liikkeelle ja seikkailuradat ovat todellisia koko perheen elämyksiä.

Huoparata

Suomen yleisin minigolf ratatyyppi on huoparata, mutta se on myös haastavin ratatyyppi mitä löytyy. Huoparadalla tarvitaan tarkka suora lyönti ja lyönnin voimakkuutta on pystyttävä säätelemään aivan hitaasta lyönnistä hyvinkin reippaaseen lyöntiin. Esimerkiksi alla kuvassa oleva avosilta on herkkä sekä lyönnin suoruudelle, että pallon oikealle nopeudelle. Monia ratoja on mahdollista pelata joko kilpailuvaikeudella tai käyttää helpotusesteitä.

Kilpailuvaatimukset täyttäviä huoparatoja on Suomessa kymmenittäin ja erilaisia muita versioita paljon lisää. Huoparadat vaihtelevat pituudeltaan yleensä seitsemästä metristä kymmeneen metriin (sääntöjen mukaan 6-20 m) ja mitä pidempi, sitä haastavampi rata on. Useilla radoilla pallo myös kaartuu helposti oikealle tai vasemmalle, mikä antaa pelaamiseen haastetta entistä enemmän.

Photobucket

Betonirata

Suomesta löytyy betoniradat kolmelta paikkakunnalta eli Tampereelta, Vaasasta ja Porista. Kansainvälisesti se on toiseksi yleisin pelialusta.

Betoniradalla tarvitaan paljon erilaisia palloja, jotka tyypillisesti ovat melko pomppivia ja osa niistä melko painavia. Kokeneet pelaajat saattavat käyttää lähes joka radalle eri palloa ja lisäksi eri palloa eri sääolosuhteissa. Toisaalta aloittelijakin pääsee melko nopeasti nauttimaan betonilla pelaamisesta pienellä pallomäärällä, koska betonilla pelaaminen on helpompaa kuin huoparadalla. Pelaamista helpottaa erityisesti se, että betoniradalla ei tarvitse lyödä lujaa ja silloin on helpompi lyödä tarkasti.

Photobucket

Eterniittirata

Kuten betonilla, niin myös eterniittiradoilla käytetään lukumäärällisesti paljon erilaisia palloja. Eterniitti on kansainvälisissä kilpailuissa kaikkein yleisin pelialusta. Radat ovat melko kevytrakenteisia ja lyhyitä, joten eterniittiradat eivät tarvitse yhtä paljon tilaa kuin muut ratatyypit.

Eterniittiratojen pinta on erittäin sileä ja koska radat ovat myös lyhyitä, niin siellä ei tarvita niinkään voimaa vaan tarkkuutta lyönteihin. Hyvä foorumilla jaettu neuvo on, että "eterniitillä palloa ei lyödä vaan se vain laitetaan liikkeelle" (kiitokset Markku Sillmanille).

Photobucket

MOS rata eli tyypillisesti seikkailu eli adventure minigolf

Seikkailurata voi nimensä mukaisesti tarjota mitä vain merirosvoseikkailusta vaikkapa dinosaurusten aikakauden yllätyksiin. Radat ovat erittäin monimuotoisia ja sisältävät niin "hiekkakuoppia" kuin vesiesteitäkin. Toisinaan pallo on tarkoitus lyödä luolan kautta tai vaikkapa krokotiilin kitaan ja sitä kautta kuppiin.

Materiaalina MOS antaa lähes rajattomat mahdollisuudet ratojen kumpuiluun. Vain ratojen suunnittelijan mielikuvitus ja ilkikurisuus asettavat rajat ratojen hankaluudelle. Toisaalta ratojen suunnittelussa otetaan aina huomioon, että käyttäjistä suuri osa on lapsia ja ensikertalaisia, joten seikkailuradalle kannattaa ehdottomasti uskaltautua heti, kun tilaisuus osuu kohdalle.

Photobucket

Oma oivallus

Huopa on hyvä paikka opetella ratagolfia, koska siellä itseään saa haastaa monipuolisesti.

Ratagolf / minigolf uutisia

Vuoden 2012 ratagolfin nuorten maailmanmestari tulee Suomesta!

Suuri kysymysmerkki?

Onko uusien ihmisten helppo löytää tiensä minigolfin pariin? Onko tietoa ja opastusta helposti tarjolla?