Pelaamiseen parhaita puolia

Ennen mitään muuta linkitän tähän 11 minuutin mittaisen radiojutun Ruotsista, joka tosin on puhuttu suomeksi. Kokenut minigolfin pelaaja kertoo mikä siinä minigolfissa imaisee mukaansa ja juttu sisältää useamman vinkin lajiin vasta tutustuvalle ja varmaan konkarillekin.

Näin aloittelijana ajatellen parasta minigolfissa on sen haastavuus. Lyönteihin joutuu keskittymään ja rauhoittumaan hektisenkin päivän jälkeen. Ulkoilu leppoisaan tahtiin voi olla vastapainoa vauhdikkaaseen liikuntaan tai se on se syy lähteä liikkeelle ja olla jäämättä sohvaperunaksi olohuoneen nurkkaan. Tämä laji sopii jokaiselle fyysisistä ominaisuuksista ja iästä huolimatta.

Minigolf on aivotyötä, kehon koordinaatiota, rauhoittumista ja toisaalta sykähdyttäviä hetkiä silloin, kun lyönnit onnistuvat. Vireen säilyttäminen koko kierroksen ajan ei ole helppoa. Voi käydä niin, että sekä erityisen hyvä, että erityisen huono suoritus pistää koko kierroksen sekaisin. Radiojutun viimeinen lause kertoo minigolfista hyvin paljon, "jos tässä lajissa menee hermot, niin ei voi pelata".

Keskittymisestä ja mielialan merkityksestä

Tulossa: xxx

Peliasento ja itse lyönti

Perus lähtökohta lyönnille tai ainakin oman hyvän lyöntiasennon opettelulle on noin hartioiden levyinen haara asento lyöntialustalla sopivalla etäisyydellä pallosta. Sopiva etäisyys on silloin, kun asento pysyy rentona, palloa kohti ei tarvitse liikaa kurottaa ja asento tuntuu hyvältä.

Katse on kohti palloa ja pysyy pallon alkuperäisellä paikalla vielä sittenkin, kun pallo on jo lähtenyt liikkeelle. Jos katseen nostaa liian nopeasti pallon perään, niin lyönti menettää osan suoruudestaan, kun koko keho voi käännähtää ja kädet lähtevät lyöntiin mukaan. Käsien ei ole tarkoitus tehdä lyöntiä vaan ylävartalo heilauttaa mailan rennosti ja lähettää pallon suoraan eteenpäin.

Seuran asu

No jaa, peliasentoja on yhtä monta kuin on pelaajaakin, mutta en usko (oma päätelmä), että kannattaa heti opetella kovin kumara asento. Yksikin kierros minigolfia alkaa herkästi tuntua jäykkyytenä hartioissa varsinkin, jos erehtyy yrittämään liikaa. Ehkäpä minigolfin pelaajille pitäisi kehitellä oma venyttelyohjelma päivittäisen pelaamisen päätteeksi? Tai ainakin voisi suositella lisänä liikuntaa, joka pitää huolta pelaajan ryhdistä. Siitä voisi pitkän päälle olla hyötyä myös minigolf tulosten kannalta.

Kierrelyönnin opettelua

Tulossa: Vauhdin opettelu

Säännöt

Yksi rata pelataan aina yhdellä pallolla. Palloa ei vaihdeta kesken kaiken, eikä vaihdeta myöskään lyöntivuoroa, jos pelaajia on useampia.

Yksi kosketus palloon on yksi lyönti. Pelaaja voi yrittää rataa kuusi kertaa ja jos kuudennella kerralla ei osu kuppiin, niin tulos siltä radalta on seitsemän. Jokainen lyönti lähtee liikkeelle siitä mihin edellinen lyönti sen toi, sillä poikkeuksella, että aivan radan reunaan joutunut pallo nostetaan hieman keskemmäs rataa tai joidenkin ratojen tapauksessa lyönti aloitetaan aina alkupisteestä.

Ratagolf on pelinä parhaimmillaan, kun alueella käyttäydytään kohteliaasti ja muut pelaajat huomioiden. Kilpailuissa radoille ei ole tulemista esimerkiksi alkoholin vaikutuksen alaisena.

Kilpaileminen

Kolmen viikon harjoittelun jälkeen Vaasalaisen seuran viikkokilpailuun uskaltautuneena voin sanoa, että sinne vaan mukaan, jos yhtään houkuttaa. Viikkokilpailuista kannattaa ottaa selvää paikallisesta minigolf yhdistyksestä. Tulos saattaa aluksi olla mitä vain (huopa 66 ja 64 eli 130) ja käsien tärinästä tietää ensimmäisen kisan jälkeen paljon enemmän kuin ennen, mutta eihän missään ole seppä syntyessään. Kilpailuihin osallistumisen voi ottaa lajiin ja muihin minigolfaajiin tutustumisen seuraavana askeleena, mutta myöhemmin se voi olla myös paljon muuta.

Minigolfissa tai puhutaan nyt virallisemmin, että ratagolfissa kilpaillaan niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla. Tiedot tulevista isommista kilpailusta löydät Suomen Ratagolfliitto ry:n kilpailusivulta.

Aloittelijana ratagolf kisoihin

Artikkeli: Ratagolf ja kilpaileminen

Oma oivallus

Mitä enemmän nautit pelaamisesta, sitä paremmin pallot menee perille!

Ratagolf / minigolf uutisia

Vuoden 2012 ratagolfin nuorten maailmanmestari tulee Suomesta!

Suuri kysymysmerkki?

Onko uusien ihmisten helppo löytää tiensä minigolfin pariin? Onko tietoa ja opastusta helposti tarjolla?