Millä välineillä liikkeelle?

Kuten kaikessa, myös minigolfissa voi käyttää paljon tai vain kohtuullisesti rahaa. Ostettavaa löytyy paljon erityisesti palloista, mutta aloittelijan kannattaa kysyä paikallisesta minigolf yhdistyksestä Suomen ratagolfliiton aloituspakkausta. Aloituspakkauksessa on maila, pallokassi ja viisi palloa.

Mutta nyt pari sanaa mailasta, palloista ja vaatetuksesta.

Maila

Yksi maila riittää minigolfissa pitkälle. Maila on putterimallinen ja siihen liimataan pehmustekumi lyöntipuolelle. Mailan varsi on tukeva ja jos kädensija ei heti tunnu hyvältä, niin sitä voi parannella itse. Urheilutarvikeliikkeistä löytyy grippiä, jota voi pyörittää kädensijan ympärille ja hakea sillä sopivaa paksuutta ja tuntua. Koko kädensijan voi myös vaihtaa.

Minigolfia voidaan pelata oikealta tai vasemmalta puolelta mieltymyksen mukaan eli mailat ovat right tai left mallisia.

Valmistajasta riippuen mailat poikkeavat toisistaan jonkin verran. Ne poikkeavat toisistaan ulkomuodon lisäksi esimerkiksi painoltaan. Mailoja on myös joitakin eri pituuksia lasten mailoista lähtien, mutta voi olla, että mailaa joutuu lyhentämään tai lyhennyttämään. Liian pitkästä mailasta ei saa yhtä hyvää otetta kuin sopivan mittaisesta ja siksi myös lapset tarvitsevat sen oikean mittaisen mailan.

Jos haluat lyhennyttää mailasi, niin kysy apua golfseurasta tai golfkentältä. Sieltä osataan neuvoa ammattitaitoinen henkilö, joka tekee mailan lyhentämisen. Omaa mailaani on lyhennetty sekä 2012, että 2013, koska peliasento on kehittynyt ja liian pitkä maila esti asennon siirtymisen enemmän pallon päälle, eikä liian pitkän mailan lapaa saanut asetettua lyöntialustan mukaisesti.

Mailasta kannattaa pitää huolta. Lavan pehmustekumeja voi ostaa erikseen ja se kannattaakin vaihtaa toisinaan. Kumi kiinnitetään lapaan kaksipuolisella teipillä eli vaihdon voi hyvin tehdä itse. Lisäksi mailalle voi hankkia suojalaukun tai mailan lapaosalle suojuksen, niin maila säilyy hyvänä pitkään.

Maila ja pallot

Pallot

Alkuun pääsee erittäin hyvin, jos pallokassista löytyy 1 jonkin verran pomppiva, 1 vähemmän pomppiva, 1 pomppimaton eli kuollut, 1 oikein kova ja 1 melkein kova pallo. Aika selvä lista, eikö totta? Mutta kun käsiinsä saa tuon sekoituksen palloja, niin ei ole vielä ollenkaan selvää, että mihin mitäkin niistä käyttää. Ja tuo valikoima toimii huovalla, mutta eterniitti ja betoni ovat aivan omanlaisensa alustat.

Palloihin liittyvää tietoa löytyy toistaiseksi netistä niukasti ainakin aloittelijan kannalta katsoen. Pallokauppojen palloesittelyt kertovat toki tarkasti pallojen painon, kovuuden, pomppukorkeuden ja mitat sekä minkälainen pinta pallossa on (esim. huovalle lakatut pallot), mutta kuinka niistä tietää, että minkä pallon vielä tarvitsee.

Minigolfpalloja on valtavasti erilaisia. Ne on tehty muovista tai keinotekoisesta kumista. Joskus palloihin voidaan sekoittaa myös muuta ainetta oikean painon aikaansaamiseksi.

Jokaiselle ratatyypille tarvitaan omantyyppisensä pallot. Huovalla tarvittavien pallojen määrä on hieman pienempi, mutta eterniitillä ja betonilla pallovalikoiman on oltava "valtava". Ei riitä, että jokaiselle radalle löytyy oma pallonsa, vaan palloja on oltava myös erikseen erilaiselle säälle. Sään vaihteluihin voi myös varautua pallokassilla, joka pitää pallojen lämmön tasaisena.

Koska palloversioita on hyvin paljon, niin aloittelijalle ei ole mitään muuta "yksinkertaista" tapaa aloitaa kuin pyytää apua kokeneilta ratagolfaajilta. Ei tässä muuhun lopputulokseen voi tulla, mutta aivan varmasti palloista voisi ja pitää kerätä jonkinlainen opas, jolla enemmän itsekseen aloittelevakin pääsee pallovalinnoista jyvälle.

Itse käyttämäni pallot

Pallotietoutta kokeneilta pelaajilta

Vaatteet

Myös vaatteet kuuluu osana pelivarusteisiin, koska ne eivät saa kiristää ja haitata keskittymistä. Henkilökohtaisesti huomasin, että kesällä lippis toimii hyvin päähineenä, koska lippa suoraa auringon häikäisyltä, rauhoittaa omaa suoritusta peittäen osan näkymästä kentälle ja pitkähiuksisella pitää hiukset poissa häiritsemästä. Toinen havainto ja myöhemmin myös luettu vinkki on, että kannattaa pukeutua liian lämpimästi mielummin kuin liian vähiin vaatteisiin (paitsi Raholan sisäratojen helteessä), jolloin rentous voi kadota kylmyyden takia. Itselläni varsinkin alussa hartiat pyrkivät jännittymään, jos oli vähänkin liian vähän lämpöä harteilla.

Takki tai paita kannattaa valita niin, että se ei ole liian löysä ja takerru mailaan. Liian löysä takki vaikeuttaa keskittymistä ja on selkeä häiriötekijä.

Kengät vaikuttavat helposti lyönteihin ja siksi ratagolfissa tarvitaan kengät, joissa asento pysyy tukevasti paikallaan. Kannattaa valita melko tasapohjaiset kengät.

Virallisissa kilpailuissa kilpailijalla pitää olla seuran peliasu, mutta siitäkin voi poiketa lisäpäällysvaatteilla huonommalla kelillä.

Seuran asu

Oma oivallus

Jokaisella on oma pelityylinsä ja valinnat vaihtelee sen mukaan.

Ratagolf / minigolf uutisia

Vuoden 2012 ratagolfin nuorten maailmanmestari tulee Suomesta!

Suuri kysymysmerkki?

Onko uusien ihmisten helppo löytää tiensä minigolfin pariin? Onko tietoa ja opastusta helposti tarjolla?